İş zekası, işletme verilerinin toplanmasından sonra analiz ve raporlama yolu ile işletme performansını ölçümlemeye yardımcı olan bir süreçtir. İşletmeler, karar verme ve rekabet avantajını elde etme süreçlerinde iş zekasından faydalanır.
İş Zekası Nedir?
İş zekası veya kısaca BI, işletme dahilinde bulunan işlenmemiş ham veriyi faydalı bilgiye dönüştüren, teori, yöntem, mimari ve teknolojilerin oluşturduğu bir öbektir. İş zekası, rekabete destek olmak, yeni fırsatlar oluşturmak ve geliştirmek için büyük verileri yönetir.
İş Zekası Teknolojileri
İş zekası, veri ambarı, veri madenciliği, veri görselleştirme ve raporlama araçları, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi bir çok teknolojiyi kullanır.
Veri Ambarı: İşletmelerin farklı kaynaklardan verileri birleştirmelerine ve bir merkezi veri deposu oluşturmalarına imkan tanır.
Veri Madenciliği: İşletmelerin büyük veri setlerini analiz ederek trendleri, ilişkileri ve kalıpları keşfetmelerine yardımcı olur.
Veri Görselleştirme ve Raporlama Araçları: İşletmelerin verilerini grafikler, tablolar ve diğer görsel araçlar kullanarak anlamalarına imkan tanır.
Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi: İşletmelerin verileri otomatik olarak analiz etmelerine, öğrenmelerine ve karar vermelerine imkan tanır.
İş Zekası Faydaları
İş zekası, işletmelerin daha doğru ve etkili karar almalarına yardımcı olarak karar verme sürecinde destek ve rekabet avantajı elde etmenin yollarını açar.
Verilerin doğru analizi sayesinde müşterilerin ihtiyaçlarını daha doğru yorumlayarak müşteri memnuniyeti arttırılabilir. Bu da doğru orantılı bir şekilde satışlara yansır. Kısaca pazarlama stratejilerine yön verme konusunda büyük önem teşkil eder.
Operasyonel maliyetlerin azalmasında yardımcı olurken, şirket verimliliğini de arttırabilir.